×
Verscheidenheid aan kleuren en vormen van kerststerren

De kerstster is super veelzijdig!

Denk je dat kerststerren saai zijn? Denk opnieuw! Hier ontdek je de ongelooflijke verscheidenheid en veelzijdigheid van deze prachtige plant.

Iedereen kent de klassieke rode kerstster, maar “Euphorbia pulcherrima” heeft veel meer te bieden. De plant komt voor in verschillende variëteiten, in een breed scala van kleuren, vormen en maten. Hieronder vind je een overzicht.

We weten natuurlijk allemaal hoe een klassieke kerstster eruitziet – ze is relatief klein, donkergroen en heeft weelderige rode bladeren in het midden. Het is ook een uitstekende kamerplant en ze is vrij gemakkelijk te verzorgen. Maar “onze” groen-rode kerstster is eigenlijk maar één van de velen: Afgezien daarvan zijn er nog vele andere variëteiten van “Euphorbia pulcherrima”.

Kleurendiversiteit

Zo zijn er de “bonte” kerststerren, die met een groeihoogte van 25 tot 35 centimeter qua grootte lijken op de typische groen-rode “klassiekers” – maar deze hebben een andere bladkleur: want “Euphorbia pulcherrima” is niet alleen verkrijgbaar met rood, maar ook met wit, crème, roze, geel, zalm of abrikooskleurig blad.

Er zijn ook verschillende patronen te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld tweekleurige, gespikkelde of bonte poinsettiasoorten – d.w.z. soorten met witte stippen, die de bladeren een zeer uniek uiterlijk geven. Al deze gekleurde variëteiten hebben interessante namen zoals “Arctic”, “Christmas Carol”, “Christmas Dream Fantasy” of “Pink Evolution”.

Hoge stam, multi-shoot of mini versie

Maar ook degene die een nog ongebruikelijker “Euphorbia pulcherrima” wil, zal zijn gading vinden tussen alle verschillende variëteiten die er bestaan: Kerststerren zijn ook verkrijgbaar als hoogstam – d.w.z. planten met een houtachtige stengel, die alleen bladeren en bloemen bovenaan de stengel hebben.

Bovendien zijn kerststerren ook verkrijgbaar in hangpotten en als zogenaamde piramiden (breed aan de onderkant en spits toelopend aan de bovenkant) of als multi-shoots (breed vertakt en vrij bossig, omdat er meerdere scheuten groeien). Dan zijn er ook nog de minivariëteiten van poinsettia’s, die slechts enkele centimeters hoog worden – en er zijn variëteiten die al in de herfst bloeien.

Oorspronkelijke variëteit: vier meter hoog en wintergroen

En ten slotte is er de oorspronkelijke poinsettiasoort: in zijn tropische thuisland Midden-Amerika wordt “Euphorbia pulcherrima” tot vier meter hoog, als een groenblijvende struik met een houtachtige stam. Ze houdt ervan zich te vestigen op gemiddelde hoogten tot 1000 meter en is vooral te vinden op steile rotshellingen en in kleine ravijnen.

De wilde vorm komt nu ook voor in Afrika, Azië en op Madeira of de Canarische Eilanden. Toegegeven, deze originele variëteit is niet per se geschikt voor adventsversieringen thuis. In dat geval is het misschien beter om een keuze te maken uit het ruime assortiment moderne kerststerren in dit land – tussen de versie met zalmkleurig blad, de versie met hoge stam of de versie met meerdere stammen, vindt iedereen gegarandeerd de juiste kerstster-soort voor hem of haar!

Een laatste tip voor al diegenen die iets totaal anders willen: Kerststerren staan ook mooi in een vaas. Houd de afgesneden stengel in heet water van 60 graden gedurende ongeveer vijf seconden. Dit stopt de stroom van melkachtig sap. Zet de gesneden kerststerren vervolgens direct in een vaas met koud water – het boeket blijft tot wel 14 dagen goed!

Je kunt ons ook bezoeken op FacebookPinterest en Instagram.