×

Kerststerren op de juiste manier water geven

Door kerststerren op de juiste manier water te geven, blijven ze er mooi uitzien. Deze praktische bewateringsinstructies van echte poinsettia-experts zullen je helpen om zo goed mogelijk aan de waterbehoeften van je favorieten te voldoen.

Geef je kerstster pas water als de grond is opgedroogd.

De hoeveelheid water voor een standaard kerstster in een 13cm pot is ongeveer 100ml; ongeveer net zoveel als een champagneglas.

De juiste hoeveelheid voor een mini poinsettia in een pot van 6 cm is een half borrelglaasje water; ongeveer 10ml.

Gebruik indien mogelijk zacht water op kamertemperatuur.

Laat na ongeveer 15 minuten het overtollige water uit de lekbak of plantenbak lopen om te voorkomen dat er water blijft staan.

Hoe weet ik wanneer ik mijn kerstster water moet geven?

Geef je kerstster pas water als de grond is opgedroogd. Er zijn drie manieren om te bepalen wanneer het ideale moment is om water te geven:

1.) Vingertest: Steek een vinger in de grond. Als het warm en droog aanvoelt en niet aan je vinger blijft plakken, is het tijd om water te geven.

2.) Gewichtscontrole: Til de pot op. Als hij onverwacht licht aanvoelt, heeft je kerstster water nodig.

3.) Kijk naar de kleur van de compost: Het zal er meer lichtbruin dan donkerbruin uitzien wanneer het tijd is om water te geven.

Hoeveel water heeft een kerstster nodig?

Voor een standaard kerstster in een 12 of 13 cm pot raden we 100 ml per gietbeurt aan. Dit is hetzelfde als een champagneglas. Voor een mini poinsettia is 10 ml voldoende. Dit komt overeen met een half borrelglaasje.

XXL-poinsettia’s in grotere potten hebben meer water nodig. Tussen 10 en 20 procent van het potvolume is het beste.

Hoe vaak moet ik mijn kerstster water geven?

Het is onmogelijk om in het algemeen te zeggen hoe vaak je je kerstster water moet geven. Van dagelijks tot één keer per week, alles is mogelijk. Het hangt af van verschillende factoren. Deze zijn:

Kamertemperatuur: hoe warmer het is, hoe vaker je water moet geven.

Vochtigheid: Hoe droger de lucht, hoe vaker je kerstster water nodig heeft.

Potmaat: Hoe kleiner het volume van de grond, hoe sneller je naar de gieter moet grijpen. Mini poinsettia’s hebben daarom vaker water nodig dan grote.

Besproeiingsmethode: Een dompelbad gaat meestal langer mee dan water geven met een gieter.

Je moet je kerstster gewoon goed in de gaten houden en het juiste ritme vinden voor JOUW omstandigheden. Simpelweg meer maar minder vaak water geven is geen optie, want kerststerren houden er niet van om onder water te staan.

Hoe ontstaat wateroverlast en hoe voorkom ik het?

Als overtollig water niet kan weglopen, treedt waterverzadiging op. Als de grond helemaal doordrenkt raakt, kan er geen lucht meer bij de wortels komen. Het resultaat is gele, slappe bladeren en een onzeker lot voor je kerstster.

Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat overtollig water weg kan lopen.

Voor bakken die je zelf plant, zorg ervoor dat de bak kan draineren en voorzie indien mogelijk een drainagelaag.

Verwijder ongeveer 15 minuten na het water geven overtollige vloeistof uit de lekbak of plantenbak.

Verminder de hoeveelheid water die je geeft als er na afloop altijd wat achterblijft in de lekbak of plantenbak.

Als tijdens het water geven de vloeistof in de lekbak loopt en de gedroogde wortelkluit het van daaruit opneemt, is dat niet erg, zolang je de rest maar na 15 minuten verwijdert. Poinsettia kwekerijen doen iets soortgelijks. Ze gebruiken het principe van accumulatieirrigatie en zetten de kweektafels onder water. Na een korte tijd wordt het water weer afgevoerd.

Poinsettia's geven de voorkeur aan water op kamertemperatuur

Als tropische kamerplanten die van warmte houden, reageren poinsettia’s slecht op koud water. Vul je gieter altijd meteen na het water geven bij, zodat de vloeistof de volgende keer dat je hem gebruikt op kamertemperatuur is.

Zacht water houdt kerststerren gezond

Poinsettia’s geven de voorkeur aan zacht water. Water uit een regenton of gesmolten sneeuw is ideaal (zorg er wel voor dat je het op kamertemperatuur brengt voordat je water geeft). In gebieden met hard drinkwater kun je een filter gebruiken om kalk en chloor te verwijderen. Je kunt kraanwater ook koken, aangezien de kalk als kalk achterblijft in de waterkoker (laat het water afkoelen voordat je het giet).

Wat is de beste manier om een kerstster water te geven?

Je kunt je kerstster op verschillende manieren water geven: van bovenaf met een gieter, van onderaf of door onderdompeling.

Water geven van bovenaf

Klassiek water geven van bovenaf is waarschijnlijk het meest gebruikelijk. Water geven met een goede oude gieter heeft het voordeel dat je zelf de hoeveelheid kunt bepalen. Bovendien hoef je de kerstster niet te verplaatsen. Pas op dat je de bladeren niet beschadigt met de gieter.

2022-poinsettia-07000-how-to-water-02

Water geven van onderaf

Als je van onderaf water geeft, voeg dan dagelijks of elke twee tot drie dagen water op kamertemperatuur toe aan de lekbak of plantenbak, afhankelijk van de locatie en de grootte van de plant. Hierdoor kan je kerstster de hoeveelheid water opnemen die ze nodig heeft. Wanneer je merkt dat het waterniveau ongeveer 15 minuten onveranderd blijft, verwijder dan het teveel uit de lekbak of plantenbak. Met deze methode lijkt het grondoppervlak vaak nog droog na het water geven. Wanneer je de pot echter optilt, merk je aan het gewicht dat er voldoende vocht in de grond zit. Van onderaf water geven is bijzonder zacht voor de gevoelige wortels.

Inweken door onderdompeling

Een andere methode is onderdompelen, wat ongeveer één keer per week moet gebeuren, afhankelijk van de grootte van de plant, de omgevingstemperatuur en de locatie. De dompelmethode is vaak de enige manier om sterk uitgedroogde compost weer effectief te bevochtigen

Zo doe je dat:

Haal je kerstster uit de plantenbak, maar laat hem in de plastic pot staan. Zet hem in een diepe kom of emmer met water op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de kluit zich net onder het wateroppervlak bevindt. Als het water in de compost stroomt, zullen er belletjes opstijgen.

Wacht tot er bijna geen belletjes meer verschijnen. Pas dan is de compost goed verzadigd met water.

Laat je kerstster goed uitlekken.

Zet het terug op zijn plaats.

Giet na 15 minuten het overtollige water uit de lekbak of plantenbak om te voorkomen dat er water blijft staan.

Wat doe ik met slappe, groene kerststerbladeren?

Als de bladeren van een poinsettia slap hangen, is de grond te droog. De wortels hebben niet genoeg water om naar de bladeren te sturen. Eerst sterven individuele plantencellen af, daarna de hele poinsettia. Als de grond zo erg uitdroogt dat hij loskomt van de rand van de pot, is het twijfelachtig of de plant nog gered kan worden door water te geven.

Tip: Wees extra voorzichtig met mini poinsettia’s! Omdat het potvolume klein is, droogt de grond heel snel uit. Dit geldt voor alle miniplanten 😉. Voor meer tips over de verzorging van mini poinsettia’s, zie de blog “Mini poinsettia’s: cadeau-ideeën en verzorgingstips”.

Wat doe ik tegen slappe, gele kerststerbladeren?

Slappe, gele bladeren zijn wat een kerstster krijgt van te veel water, niet van te weinig. Ze zijn het duidelijkste symptoom van de beruchte waterverzadiging. Geef de poinsettia in geen geval meer water. Controleer of er vloeistof in de plantenbak of lekbak zit. Als dat zo is, giet het dan weg en geef pas weer water als de grond is opgedroogd. Als je geluk hebt, zal je poinsettia herstellen 😊.