×
Rode kerstster met gieter

De ultieme bewateringsgids voor jouw kerstster

Sta je wel eens voor jouw kerstster en vraag je je af: "Moet ik nu wel of niet water geven?" Ze zeggen immers dat kerststerren gevoelig zijn als het op water geven aankomt. Hier zijn de antwoorden op al jouw vragen.

Wat je hoort is enerzijds waar. Kerststerren kunnen niet tegen water. Maar anderzijds is water geven niet moeilijk als je deze basisregels kent:

Kerststerren water geven - in een notendop

  • Geef alleen water als de grond is uitgedroogd
  • Matig water geven
  • Per waterbeurt
    a) Geef normale kerststerren 100 tot 150 ml water
    b) Geef mini-kerststerren 20 tot 30 ml water
  • Geef water op kamertemperatuur
  • Verwijder na 15 minuten het resterende water uit de schotel of bak om te voorkomen dat het water blijft staan

Het ideale moment om water te geven

De beste tijd om jouw kerstster water te geven is wanneer de grond net opgedroogd is. Dit kun je controleren door je vinger in de grond te steken. Wanneer de grond warm en droog aanvoelt en de grond niet aan je vinger plakt, is de grond droog genoeg.

Daarnaast voelt de pot licht aan wanneer je hem optilt. Ook verandert de potgrond van kleur: wanneer het tijd is om water te geven, hij wordt lichter van kleur, eerder lichtbruin dan donkerbruin.

Hoeveel water heeft een kerstster nodig?

Geef kerststerren matig water. De grond moet goed vochtig zijn na het water geven, maar niet kletsnat. De deskundigen van Stars for Europe adviseren om kerststerren van normale grootte in potten van 12 of 13 cm, 100 tot 150 ml water per gietbeurt te geven.

Frau prüft Feuchtigkeit der Blumenerde mit dem Finger

Deze hoeveelheid past precies in een champagneglas (100 ml tot aan het ijkpunt). Mini-kerststerren hebben daarentegen 20 tot 30 ml water nodig. Deze hoeveelheid kun je met behulp van een borrelglaasje in iedere plant gieten.

Een borrelglaasje heeft namelijk meestal een volume van 20 milliliter. Daarnaast kun je ook een klein pipetflesje van 20 milliliter gebruiken, welke je kunt kopen bij de apotheek.

XXL-kerststerren in grotere potten hebben meer water nodig. 10 tot 20 procent van het potvolume water geven wordt als optimaal beschouwd.

Hoe vaak moet je een kerstster water geven?

Dat hangt ervan af. Boven radiatoren, in droge lucht of op een lichte plaats hebben kerststerren soms iedere dag water nodig. Op andere plaatsen volstaat het om twee keer per week water te geven. In tegenstelling tot grote kerststerren, hebben mini-kerststerren vaker water nodig vanwege het kleine potvolume.

In alle gevallen is het belangrijk om goed op te letten en het juiste bewateringsschema te vinden voor jouw omstandigheden. Als jouw kerstster voortdurend moet worden aangevuld, kunt je de hoeveelheid water verhogen.

Onthoud: Vooraf water geven werkt niet. Dit zou de beruchte waterverzadiging veroorzaken die we nu gaan bespreken.

Het probleem van wateroverlast

Als de grond volledig doorweekt en doordrenkt is, zal het water zich vastzetten in de grove poriën van het substraat. Hierdoor wordt de lucht weggenomen die de wortels nodig hebben om te ademen. Dit zorgt voor gele, slappe bladeren – en een onzeker lot voor de kerstster. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je het water dat in de schotel of bak is gelopen, uiterlijk 15 minuten na het water geven verwijderd.

Verminder daarnaast altijd de hoeveelheid water als er regelmatig te veel water overblijft! Als het water in de schotel loopt wanneer je water geeft en de gedroogde wortelkluit wordt voorzien van vloeistof uit dit reservoir, is dat niet erg zolang je de rest na een kwartier verwijdert. De kwekerijen die kerststerren produceren doen het op dezelfde manier. Zij gebruiken het principe van wateraccumulatie en zetten de kweektafels onder water. Na korte tijd loopt het water weer weg.

Water bij voorkeur op kamertemperatuur

Tropische kamerplanten die warmte nodig hebben, reageren slecht op koud water. Dit is bij kerststerren niet anders dan bij orchideeën of Afrikaanse viooltjes. Het beste is om de gieter onmiddellijk bij te vullen, zodat de inhoud op temperatuur is voor het volgende gebruik.

Zacht water laat kerststerren schitteren

Je maakt de kerstster niet gelukkig door haar langdurig kalkrijk water te geven. Maar hoe kom je aan zacht water?

Zacht water kan worden verzameld uit waterputten of gesmolten sneeuw (op kamertemperatuur brengen voordat je water geeft!). Kalk en chloor worden verwijderd door filters; bij het koken blijft de kalk als aanslag in het kokende water achter (laat het water afkoelen voordat je water geeft).

Water geven of dompelen - wat is beter?

Beide hebben voor- en nadelen. Het voordeel van water geven is dat je controle hebt over de hoeveelheid water. Bovendien kan de kerstster op haar plaats blijven staan. Aan de andere kant werkt water geven alleen als er een bak om de kerstster heen staat.

Als je de wortelkluiten in mos wikkelt, is het gemakkelijker om de planten uit de decoratie te halen, zodat het mos en de wortelkluiten zich kunnen verversen in een bak met water. Laat ze goed uitlekken voordat je ze weer op hun plaats zet!

Het onderdompelen van de wortelkluiten van kerststerren is praktisch voor de kleinere potmaten, omdat hun kleine grondvolume toch al weinig vloeistof opslaat.

Een kerstster dompelen - hoe werkt dat?

• Haal de kerstster uit de pot en zet haar in een diepe kom of emmer met water op kamertemperatuur. Doe dit zodat de wortelkluit zich net onder het wateroppervlak bevindt. Terwijl het water in de potgrond stroomt, borrelt het.
• Wacht tot er bijna geen belletjes meer opstijgen, want dan is de grond voldoende verzadigd.
• Laat de kerstster uitlekken zodat het overtollige water uit de grove poriën loopt.
• Zet de kerstster terug op haar plaats.
• Leeg na 15 minuten het resterende water uit de schotel of bak om wateroverlast te voorkomen.

De dompelmethode is vaak de enige manier om ernstig uitgedroogde potgrond weer duurzaam te bevochtigen.

Wat te doen met slappe, groene kerstster bladeren?

Als de bladeren van een kerstster hangen, is de grond te droog. De wortels hebben dan niet voldoende water om naar de bladeren te sturen. Eerst sterven individuele plantencellen af, daarna de hele kerstster. Als de grond zo sterk uitdroogt dat hij loslaat van de rand van de pot, kan het zijn dat de plant niet meer te redden valt door water te geven.

Tip: Zorg goed voor mini-kerststerren! Omdat het potvolume klein is, droogt de grond snel uit. Dit geldt voor alle miniplanten 😉

Geen water geven als de bladeren slap en geel zijn!

Slappe, gele bladeren ontstaan wanneer een kerstster te veel water krijgt, niet te weinig. Ze zijn het duidelijkste symptoom van de beruchte wateroverlast. Meer water geven maakt het alleen maar erger. Staat er water in de pot? Giet het weg en geef pas weer water als de grond is opgedroogd!

Moet ik mijn kerstster bemesten?

Nee, kerststerren krijgen meststoffen. Hiervan hebben ze genoeg voor voor vier tot zes weken, wat voldoende is voor de advents- en kerstperiode. Als je van plan bent jouw kerststerren in de zomer te planten, begin dan eind februari met bemesten. Tot april is elke vier tot zes weken een halve dosis normale kamerplantenmest voldoende. Wanneer de groei begint, bemest je de kerststerren net als jouw andere kamerplanten.

Je kunt ons ook bezoeken op Facebook, Pinterest en Instagram.