×
Adventskrans met kerstster

De zeven mooiste adventstradities uit Europa

In heel Europa is de kerstster een gemeenschappelijke traditie temidden van een groot aantal verschillende advents- en kerstgebruiken. Deze variëren van kussen onder de maretak tot adventskransen van brooddeeg. Hier kun je ontdekken waar al die bloemenpraat over gaat.

Kerststerren, glühwein en een kalender met 24 deuren – de adventstijd wordt gekenmerkt door aloude rituelen. We hebben de meest bijzondere, emotionele en absurde adventstradities verzameld.

Duitsers zijn traditiebewust en dan vooral als het om hun adventsrituelen gaat. Daarom versieren zij hun huizen elk jaar met kerststerren in de aanloop naar Kerstmis. Ze geven ze ook graag aan vrienden en familie – de plant symboliseert immers de feestelijke kersttijd, liefde, optimisme en hoop.

Maar naast kerststerren zijn er nog een aantal andere adventstradities in Duitsland. Adventskalenders zijn bijvoorbeeld ook erg populair: kinderen – maar ook volwassenen – krijgen op 1 december een kalender en mogen daar vanaf nu tot kerstavond elke dag een deurtje achter openen, waarachter meestal chocolade of een klein cadeautje zit.

Zelfgemaakte adventskransen

Een mooi versierde adventskrans met vier kaarsen erop is in bijna elk huishouden te vinden. Op elke adventszondag mag één van de kaarsen worden aangestoken. Bijzonder mooi zijn zelfgemaakte adventskransen, bijvoorbeeld met witte kerststerren, papaverblaadjes, larikstakjes en lunaria.

Een krans met mos, geknipte kerststerren, hulst en geverfde lagurus past ook perfect in dit feestelijke jaargetijde – ook zelfgemaakt, natuurlijk. Voor veel gezinnen is dit de tijd om samen iets te maken (koekjes!) of om iets te doen: Wafels eten op de kerstmarkt of kerstbomen omzagen.

Wat zijn de tradities in andere landen?

Dus – van de kerstmarkt tot de adventskrans tot de adventskalender en de kerstster – er zijn echt veel rituelen voor Kerstmis in de Bondsrepubliek. Maar niet alleen de Duitsers houden van hun adventsrituelen, ook veel van hun Europese buren. Wat doen de anderen eigenlijk?

De Tsjechische Republiek:

De Tsjechen hebben naast de kerstster nog een andere plant die een adventsbetekenis heeft. Ze sneden altijd op 4 december takken van een kersenboom en legden die in water – zodat ze op tijd voor kerstavond zo mooi mogelijk bloeiden.

Italië:

Italianen vieren Maria’s ontvangenis al op 8 december – en dat doen ze door een heel speciale en heel grote plant in huis te halen: Op die dag kopen ze een bijpassende kerstboom en zetten die direct op. De kerststal staat dan ook al opgesteld.

Hungary:

In Hongarije beginnen de adventsvieringen pas echt, vooral vanaf 13 december: Op die dag mogen ongetrouwde vrouwen niet werken – in plaats daarvan komen ze samen met vriendinnen en schrijven ze elk de namen van 13 mannen op 13 stukken papier. Tot Kerstmis gooien ze er elke dag een weg; de naam die overblijft is die van hun toekomstige echtgenoot.

Zweden:

Zweedse gezinnen gaan op 1 december bij elkaar zitten en steken een adventskaars aan. Deze heeft voor elke dag een markering – en mag tot 24 december elke dag een beetje verder afbranden.

Denemarken:

De Denen hebben – net als veel andere landen – ook een adventskrans. Het is echter meestal niet gemaakt van hulst of dennentakken, maar van brood. Ja, echt waar: Deense adventskransen zijn gemaakt van brooddeeg, ruiken erg lekker en hebben zelfs hun eigen naam, Jule brod.

Je kunt ons ook bezoeken op FacebookPinterest en Instagram.