×
Hoe houd je de kerstster lang mooi

Hoe zorg je goed voor je kerstster!

Een lichte, warme plaats, bescherming tegen tocht en regelmatig maar matig water geven: een kerstster heeft niet veel nodig voor een lang en gelukkig leven. Hier verzamelen we de belangrijke tips voor het kopen en verzorgen van een kerstster.

De kerstster is ongecompliceerd: Als je maar een paar basisregels volgt, kun je er lang plezier van hebben. Wij vertellen u hoe u dit kunt doen – en waar u op moet letten bij de verzorging van uw kerstster.

Wil je een poinsettia? Begrijpelijk, per slot van rekening is “Euphorbia pulcherrima” (in het Duits: “Das Schönste der Wolfsmilchgewächse”) werkelijk prachtig om te zien en een echt symbool van de periode vóór Kerstmis en kerstavond. Gelukkig is het kopen en verzorgen van een kerstster niet al te ingewikkeld. Er zijn echter een paar dingen waar u zich bewust van moet zijn.

Aankoop en vervoer

Dit begint al bij de aankoop van de kerstster: bekijk de plant goed en grondig – hij moet groen zijn en sterk gebladerte hebben, zonder zichtbare beschadigingen. De bloemen zitten in het midden van de gekleurde schutbladeren. Ze zijn klein en onopvallend en moeten nog in knop zijn als je de plant koopt. Alleen dan staat de plant nog in bloei en kunt u er lang van genieten.

Als u nu een geschikte poinsettia hebt gevonden en hem mee naar huis wilt nemen, laat hem dan zo goed mogelijk inpakken. Hij moet namelijk goed beschermd zijn tegen de kou en tocht op weg naar huis. Dit komt doordat de plant gevoelig is voor kou en snel vorstschade oploopt. Je moet hem daar zo veel mogelijk tegen beschermen.

De juiste locatie

Zodra u met uw kerstster thuis bent, is het belangrijk dat u er de juiste plaats voor vindt. Hij voelt zich het best op zijn gemak op een lichte en warme plaats, maar zonder direct zonlicht – 15 tot 22 graden Celsius is ideaal. Bij deze temperaturen kan hij het best groeien en gedijen.

Even belangrijk: het mag niet worden blootgesteld aan tocht of kou.

Als u er eenmaal de juiste plaats voor hebt gevonden, heeft hij niet al te veel verzorging nodig. Om waterverzadiging te voorkomen, moet de plant spaarzaam worden besproeid – het is zinvol de plant pas met een beetje water (op kamertemperatuur) te besproeien als de bovenste grondlaag helemaal droog is.

Te droog? Te nat?

U kunt de kerstster ook uit de pot halen en enkele minuten in een bak water dompelen en vervolgens het overtollige water laten weglopen. U kunt gemakkelijk zien of u het goed bewatert: Als het te nat is, worden de bladeren van de kerstster geel en vallen ze af. Als het daarentegen te droog is, zullen de bladeren gewoon afhangen.

Met de juiste verzorging blijft de kerstster tot in het voorjaar mooi. Als alle gekleurde schutbladeren op een gegeven moment zijn afgevallen, kunt u uw kerstster blijven verzorgen en haar zo de lente en de zomer door laten komen en haar zogezegd “overzomeren”.

Je kunt ons ook bezoeken op Facebook, Pinterest en Instagram.