×

De juiste verzorging voor kerststerren

Een kerstster verzorgen is kinderspel. Volg een paar eenvoudige tips en je planten blijven mooi tot de lente. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het verzorgen van kerststerren.

Als je geïnteresseerd bent in de juiste verzorging van kerststerren, lees dan verder. In deze blogpost vind je antwoorden op de volgende vragen van de experts van Stars for Europe:

Waar moet ik op letten bij het kopen van kerststerren?

Wat is de beste manier om mijn kerstster te vervoeren?

Wat is de ideale locatie voor mijn kerstster?

Hoe geef ik mijn kerstster op de juiste manier water?

Moet ik mijn kerstster bemesten?

Hoe houd ik mijn kerstster de hele zomer?

Hoe krijg ik mijn kerstster weer in bloei?

Sommige van deze vragen worden ook beantwoord in onze YouTube-video “Optimale verzorging voor kerststerren”. Neem een kijkje 😊!

Waar moet ik op letten als ik kerststerren koop?

2022-poinsettia-buying-the-right-plant-05
2022-poinsettia-buying-the-right-plant-03

Om langer plezier te hebben van je kerstster, moet je ervoor zorgen dat je een plant van goede kwaliteit koopt. Koop alleen planten die aan de volgende criteria voldoen:

  • De kerstster ziet er rondom gezond uit. De bladeren zijn sterk, dicht en zonder zichtbare beschadigingen.
  • De kleine bloemen in het midden van de gekleurde schutbladeren zijn nog in knop.
  • De kerstster wordt in de winkel op een lichte, warme plaats gezet, beschermd tegen tocht.
  • De grond in de pot is vochtig en niet uitgedroogd of druipnat.

Koop geen verschrompelde, slecht verzorgde kerstster uit medelijden en blijf weg van planten die buiten in de kou staan of in de winkel naast de voordeur. De kans dat zulke kerststerren thuis herstellen is klein. Voor gedetailleerde kooptips, zie onze blog “Tips voor het kopen van kerststerren”.

Wat is de beste manier om mijn kerstster naar huis te vervoeren?

Poinsettia’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Het klimaat daar is tropisch, dus deze planten houden niet van kou of tocht. Om ervoor te zorgen dat je kerstster niet beschadigd raakt tijdens het transport, moet je hem goed inpakken en zo snel mogelijk naar een warme omgeving brengen. Als je je kerstster in een speciaalzaak koopt, hebben ze meestal voldoende verpakking. Pas op dat je de plant niet beschadigt tijdens het inpakken, want de takken kunnen gemakkelijk breken.

Als je met de auto reist, denk er dan aan dat de temperatuur snel kan dalen tot in een kritieke zone voor poinsettia’s wanneer de motor wordt uitgeschakeld. In geen geval mag het kouder zijn dan 12°C voor de plant.

Wat is de ideale locatie voor mijn kerstster?

De ideale plek voor je kerstster is licht, warm (tussen 15 en 22°C) en beschermd tegen tocht.

Zet je plant niet naast een hete radiator, kachel of open haard en bescherm hem tegen tocht en afkoeling van de wortels.

Wil je meer weten? In onze blog “De perfecte locatie voor je kerstster” vind je antwoorden op alle vragen over de juiste locatie die we ooit zijn tegengekomen.

Hoe geef ik mijn kerstster op de juiste manier water?

Het korte antwoord op de vraag hoe je je kerstster goed water geeft, is matig en regelmatig. Te veel en te vaak water geven is, samen met kou en tocht, de meest voorkomende verzorgingsfout.

Geef je kerstster altijd water als de grond is uitgedroogd en bij twijfel is het beter om te weinig water te geven dan te veel. Poinsettia’s houden er niet van om onder water te staan!

Het is ook het beste om zacht water op kamertemperatuur te gebruiken voor het besproeien.

Lees in onze blog “Kerststerren op de juiste manier water geven” wat de ideale tijd is om water te geven, wat de beste methode is en hoe je kunt herkennen of je kerstster te veel of te weinig water heeft gehad. Daar vind je antwoorden op al je vragen over het op de juiste manier water geven van je planten.

Moet ik mijn kerstster bemesten?

Als je de kerstster in de weken of maanden voor Kerstmis koopt, hoef je ze tijdens de eerste bloeiperiode niet te bemesten. De planten worden opgepot in voorbemeste aarde waardoor ze optimale voedingsstoffen krijgen. Alleen als je de poinsettia na de bloeiperiode verder wilt laten groeien, wordt bemesten relevant. Zie ook de volgende vraag “Hoe overwinter ik mijn poinsettia?”. Zodra je poinsettia nieuwe bladeren krijgt na een rustperiode, moet je beginnen met regelmatig bemesten. Gebruik een in de handel verkrijgbare vloeibare meststof voor kamerplanten en doseer deze volgens de gebruiksaanwijzing

Hoe overwinter ik mijn kerstster?

Poinsettia’s zijn vaste planten. Je kunt ze na de bloeiperiode in de zomer laten groeien en ze als bladplanten kweken.

Wanneer de bloeiperiode voorbij is en je poinsettia haar gekleurde schutbladeren heeft afgeworpen (meestal rond eind februari, begin maart), verminder dan het water geven aanzienlijk. De droogte zorgt ervoor dat de plant een groeipauze inlast. Snoei je kerstster tegen eind april terug tot een hoogte van ongeveer 15 cm en begin weer regelmatig water te geven. Als het nodig is, is dit ook het juiste moment om te verpotten. Zet je kerstster op een lichte plek uit direct zonlicht en bemest haar ongeveer één keer per week met een vloeibare kamerplantenmeststof. Je kerstster zal zich nu ontwikkelen tot een mooie bladplant.

Als de temperatuur altijd veilig boven de 15°C is, zelfs ’s nachts, kun je je kerstster buiten laten staan. Denk er wel aan om hem op tijd terug binnen te zetten in de nazomer/herfst, want hij houdt niet van kou.

Hoe krijg ik mijn kerstster weer in bloei?

Tijdens de zomer wordt je kerstster van vorig jaar een prachtige bladplant. Maar hoe krijg je hem weer in bloei? Poinsettia’s zijn kortedagplanten. Alleen als de daglengte onder een bepaalde waarde komt, krijgt de plant het signaal om bloemen te vormen. Om ervoor te zorgen dat je kerstster op tijd voor de advent weer gekleurde schutbladeren heeft, moet ze vanaf eind september minstens 12 uur per dag in volledige duisternis staan.

Volledig donker betekent dat je consequent elke lichtbron, hoe klein ook, moet uitsluiten. Heb je een kamer die je niet gebruikt en die ’s nachts volledig donker is (d.w.z. er staat geen straatlantaarn voor het raam)? Dan kun je daar vanaf eind september je kerstster neerzetten. Je kunt ook een ondoorzichtige kartonnen doos over de plant plaatsen, elke avond op hetzelfde tijdstip gedurende 12 tot 14 uur. Vergeet niet om de doos elke ochtend te verwijderen. Als je dit ongeveer acht weken lang consequent doet, zal je kerstster nieuwe bloemen en gekleurde schutbladeren produceren. Zodra de nieuwe schutbladeren verschijnen, kun je stoppen met verduisteren en je kerstster verplaatsen naar een geschikte plek waar je haar kunt zien.

In deze periode mag er echter niets misgaan! Als het licht-donkerritme ook maar één keer verstoord wordt – al is het maar heel even – kun je het helemaal vergeten! En zelfs als het wel lukt, zal je kerstster er waarschijnlijk niet zo goed uitzien als in het eerste jaar. Het is niet zonder reden dat tuiniers elk jaar veel energie en al hun vaardigheden investeren om prachtig gekweekte kerststerren met dicht gebladerte en prachtige, kleurrijke schutbladeren net op tijd voor de feestdagen in de winkels te krijgen.