×
Gemakkelijk te verzorgen kerststerren

Vijf goede gewoonten die jouw kerstster zullen doen schitteren

Als je denkt dat sommige mensen gewoon geluk hebben met kerststerren, terwijl anderen problemen hebben, dan heb je het mis! - dit is niets anders dan een mythe die in een mum van tijd kan worden ontkracht. Deze vijf goede gewoontes maken het verschil.

Kerststerren zijn net zo gemakkelijk te verzorgen als andere tropische kamerplanten. Degenen die wekenlang pronken met fantastisch mooie planten, hebben waarschijnlijk gewoon deze vijf goede gewoontes gevolgd.

1. Ze geven hun kerstster matig en regelmatig water

Kerststerren van normale grootte hebben genoeg aan 100 tot 150 ml water per besproeiing, terwijl mini-kersterren 20 tot 30 ml nodig hebben en XXL-kersterren nóg veel meer.

Mensen die kerststerren wekenlang laten bloeien, grijpen direct naar de gieter wanneer ze merken dat de grond sinds de laatste besproeiing is uitgedroogd. Na het water geven is de grond goed vochtig, maar niet kletsnat. Gebruik ook water op kamertemperatuur.

Wat de perfecte timing is om water te geven en meer informatie over veelgemaakte fouten bij het water geven, vind je hier.

2. Ze zetten de kerstster op een lichte, warme plek

Om niet achteruit te gaan, heeft de kerstster licht nodig.

Ervaren kersterren eigenaars zijn hiervan op de hoogte en plaatsen de plant op een plek waar ze zoveel mogelijk daglicht krijgen. Het is immers geen geheim dat de lichtintensiteit drastisch afneemt met elke meter afstand van het raam.

Voor een optimale lichtopbrengst kun je de ramen schoonmaken voordat je ze voor Kerstmis versiert, zodat jouw kerstster voldoende licht krijgt.

3. Ze zorgen voor comfortabele temperaturen

Als plant van Mexicaanse oorsprong, heeft de kerstster het graag lekker warm. Temperaturen tussen 18 en 20 graden Celsius vindt hij ideaal.

Rote Weihnachtssterne am Fenster

Wie een groene vingers heeft, zorgt ook voor voldoende luchtvochtigheid. 50 procent luchtvochtigheid is ideaal bij een kamertemperatuur van 20 graden Celsius.

Is de luchtvochtigheid te laag? Zet dan een bakje water op de radiator. Of je kunt natuurlijk in de woonkamer gaan strijken om de luchtvochtigheid te verhogen 😉

4. Ze houden de kerstster weg van het raam bij het openen hiervan

De meeste mensen zetten drie of vier keer per dag de ramen open om frisse lucht binnen te laten. Te veel vocht in de kamer kan namelijk schimmel veroorzaken, en dan hebben we het nog niet eens over de slechte geur van muffe lucht. Zolang het raam openstaat, zetten verstandige kerstster eigenaars hun planten op een plaats waar de koude lucht ze niet kan bereiken. Enkele minuten na het sluiten van het raam kunnen ze weer in het licht worden gezet!

5. Ze wikkelen de kerstster warm in op weg naar huis

Echte kerststerliefhebbers schudden hun hoofd bij mensen die hun kerstster bij temperaturen onder de 15 graden van de winkel naar de auto dragen zonder beschermende papieren verpakking.

Hetzelfde geldt voor degenen die een aanbieding van planten in de tochtige entree van een winkel niet kunnen weerstaan. Lage temperaturen zorgen er namelijk voor dat de tropische plant zijn bladeren verliest.

Wie beter weet, koopt kerststerren in lichte, warme verkoopruimten. Zonder ze in papier te wikkelen, zouden echte kersterrenliefhebbers de planten nooit bij lage temperaturen mee naar buiten nemen.

In plaats van verder te winkelen, kun je beter meteen naar huis gaan, zodat de kerstster zo snel mogelijk de warmte in kan.

Junge Frau sucht Weihnachtssterne im Gewächshaus aus

Als je er een gewoonte van maakt om deze vijf dingen te doen, zullen jouw problemen met kerststerren verdwijnen.

Je kunt ons ook bezoeken op Facebook, Pinterest en Instagram.