×

DIY kerstster adventskransen

DIY-adventskransen met kerststerren zijn oogverblindend en toch eenvoudig te maken. Laat je inspireren door onze ideeën. Kerstmis komt eraan!

Adventskransen met kerststerren zijn nog steeds niet zo bekend, dus je moet zeker verder lezen als:

1.  je wilt weten wanneer en waarom en wie de adventskrans heeft uitgevonden en hoe dit symbool van de kersttijd in de loop der tijd is veranderd.

2. je op zoek bent naar ideeën voor DIY adventskransen met kerststerren in verschillende stijlen. . Deze omvatten mini-poinsettia kransen, gesneden poinsettia kransen, hangende ontwerpen, geupcyclede en nog veel meer.

3. je wilt weten hoe je je kerststerren moet verzorgen zodat ze er weken later nog steeds op hun best uitzien in je DIY-adventskrans.

Ben je geïnteresseerd in onze doe-het-zelf ideeën en klaar om je eigen unieke adventskrans met kerststerren te maken? Aan de slag! Klik hier om direct naar Adventskransen met kerststerren. te gaan.

De geschiedenis van de adventskrans

De geschiedenis van de adventskrans begint in 1839, lang voordat ‘Last Christmas’ in elke supermarkt te horen was. Johann Hinrich Wichern, een protestantse theoloog uit Hamburg, had toen een idee: hij wilde de wachttijd tot Kerstmis voor de kinderen in zijn weeshuis verkorten. Hij maakte een houten krans met 24 kaarsen. Elke dag stak hij er een aan om de kinderen duidelijk te maken hoe lang ze nog moesten wachten tot kerstavond. Dit was de geboorte van de adventskrans. Later werden kransen met vier kaarsen steeds populairder, die de vier zondagen van de Advent voorstelden.

Wintergroene takken bij Advent

De houten krans werd al snel een krans van groenblijvend gebladerte. De traditie om deze te gebruiken in verband met Kerstmis gaat terug naar de Scandinavische culturen. Nog voor de introductie van Kerstmis versierden Germaanse stammen hun huizen met groenblijvende takken om de goden aan te moedigen de zon terug te brengen en de kou te verdrijven. Deze oorspronkelijke traditie vond zijn weg naar het adventseizoen en werd gecombineerd met de christelijke symboliek van kaarsen in de adventskrans.

De adventskrans ontwikkelt zich

Vandaag de dag is een adventskrans een van de belangrijkste symbolen in de aanloop naar Kerstmis.  Er zijn nu tal van alternatieven voor de traditionele krans en in moderne ontwerpen vormt groenblijvend gebladerte niet langer een essentieel onderdeel van het display. De afgelopen jaren zijn Poinsettia adventskransen steeds populairder geworden. Geen wonder, want met hun prachtige schutbladeren laten deze stervormige bloemen deze traditionele feestversiering stralen.

DIY-kerstster adventskransen voor alle smaken

Kerststerrenkransen zijn er in allerlei stijlen, van traditioneel en klassiek tot romantisch, speels en gedurfd, tot modern en minimalistisch. Ontdek een breed scala aan ideeën voor doe-het-zelf kerststerrenkransen, met geknipte, geplante en opgepotte kerststerren! Onze gedetailleerde instructies zorgen er (hopelijk) voor dat je zelfgemaakte krans eruit ziet als die van een bloemist.😊

Deze Kokedama-krans trekt gegarandeerd ieders aandacht. Niet alleen omdat de vierde kaars is weggelaten, maar ook door de drijvende mosballen beplant met felrode mini poinsettia’s. Je kunt dit unieke middenstuk heel eenvoudig zelf maken. Ontdek hoe in onze stap-voor-stap fotoserie.

Idee 2: Rustiek beplante kerstster krans

Deze adventskrans, met dennenappels die een weelderige rode kerstster omlijsten, heeft de juiste balans tussen rustieke uitstraling en romantische charme. In onze video Kerstster en dennenappels adventskrans zie je stap voor stap hoe je hem maakt. Ga je gang!

Idee 3: Moderne upcyclede mini postersettia krans

Heb je nog een oude springvorm in je keukenkastje staan? Gooi hem niet weg! Upcycling kan klassieke kerstdecoraties een moderne twist geven. Bekijk deze video Cake Tin Poinsettia Wreath in slechts drie minuten en ontdek alles wat je moet weten over het maken van een moderne, rode en witte DIY-adventskrans met alleen een cakevorm, mini poinsettia’s en mos.

Idee 4: Romantische pastelkleurige kerstster krans

Deze zwevende krans vol kerststerren is een ruimtebesparend alternatief voor de klassieke versie.  Hij is snel te maken met behulp van een ronde metalen kandelaar die bij je kerststerren past. Om hem te maken bedek je het metalen frame volledig met rozenbotteltakken. Gebruik vervolgens draad om vier bloembuizen tussen de kandelaars te bevestigen, vul de buizen met water en plaats er abrikooskleurige kerststerren in. Plaats tot slot bijpassende kaarsen in de houders. Hang het op. Klaar!

Idee 5: Weelderig gesneden kerstster krans

Dit ontwerp met mini poinsettia’s is pure luxe en snel en eenvoudig te maken. Alles wat je nodig hebt is een glazen vaas in de vorm van een urn, een ring van steekschuim die groot genoeg is om veilig bovenop de vaas te staan, kerstballen, vier kandelaars op spikes, wat mos, een paar takken van berry eucalyptus en afgeknipte kerststerstengels.

  • Week eerst de schuimring door hem op het oppervlak van een emmer water te plaatsen en hem vanzelf te laten zinken. Duw er niet op, anders zal het niet goed doordrenken.
  • Vul ondertussen je vaas met kerstballen.
  • Haal de schuimring uit het water en plaats er op regelmatige afstanden de vier kandelaars in.
  • Bedek het schuim met mos en plaats er takjes eucalyptusbessen in, zodat ze lijnen vormen.
  • Plaats de afgesneden kerststerstelen in trossen en zorg ervoor dat je de gekleurde schutbladen niet beschadigt.
  • Voeg ten slotte kaarsen toe aan de houders en plaats de afgewerkte ring op de bovenkant van jouw vaas.

Wanneer je de kerststerren doorsnijdt, lekt er melkachtig sap uit. Om dit te voorkomen, dompel je de stelen direct na het afsnijden eerst ongeveer vijf seconden in heet water (ongeveer 60°C) en leg je ze vervolgens direct in koud water. Deze belangrijke stap zorgt ervoor dat jouw gesneden kerststerren langer meegaan.

Tip: Het resultaat ziet er nog beter uit als je verschillende kerststersoorten gebruikt. De exemplaren met gekrulde schutbladen creëren in combinatie met de glazen urn een rijke, barokke uitstraling. Je kunt het maken van dit ontwerp ook bekijken in deze video “Glazen urn kerststerkrans” 😊.

Idee 6: Alternatieve upcycled adventskrans

En nu nog wat meer upcycling, omdat het zo’n geweldig alternatief is voor de klassieke adventskrans. Haal je wol eruit; het is tijd om te haken!

Zo werkt het: Plant elk een mini kerstster in vier kleine, schoongemaakte voedselblikken. Bedek de compost met mos. Neem vier grotere blikken en vul deze met droog steekschuim. Plaats in elke kaars een puntige kandelaar en voeg vervolgens genummerde kaarsen toe van 1 tot 4.

Bestrijk met meer mos om de schuimbasislaag te bedekken. Schuif nu de gehaakte hoezen over de blikken. Het is prima als er een metalen rand zichtbaar blijft.

Tip: Gebruik altijd een veilige blikopener om de blikken te openen, zodat er geen scherpe randen achterblijven.

pink poinsettia and advent candles

Idee 7: Romantische boho adventskrans

Met deze krans in blushtinten plaats je uitgeknipte kerststerren dicht bij elkaar in een rond steekschuimframe. Kerstballen en andere accessoires vullen het midden van de krans.

Voeg bijpassende gedroogde bloemen en grassen toe, zoals glixia en roze getinte lagurus, evenals gekleurde wilgentakjes (salix) om je krans een trendy boho-look te geven die zoveel meer is dan alleen maar romantisch.

Maak het geheel af met puntige kandelaars en bijpassende conische kaarsen in oudroze.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn adventskrans-kerststerren lang meegaan?

Kerststerren zijn onderhoudsarme potplanten en gaan lang mee als snijbloem. Volg gewoon deze tips om ervoor te zorgen dat ze er op hun best uitzien in jouw krans.

  • Kerststerren knippen

Om gesneden kerststerren lang mee te laten gaan, moet je voorkomen dat het melkachtige sap ontsnapt wanneer je ze snijdt. Om dit te doen, dompel je de stelen onmiddellijk na het snijden eerst ongeveer vijf seconden in heet water (ongeveer 60°C) en plaats je ze vervolgens meteen in vers, koud water.

Zorg er dan voor dat je snijkerststerren – of het nu in bloembuizen, vaas of steekschuim is – altijd voorzien zijn van water en zo’n twee weken vers blijven. Als ze beginnen te verwelken, vervang ze dan gewoon door verse stengels.

Lees meer over het correct gebruiken van snijkerststerren in deze blog Kerststerren als snijbloem.

  • Potplanten, mini kerststerren en kerststerren kokedama’s.

Naast voldoende licht, warmte en een plaats beschermd tegen tocht, hebben kerststerren vooral regelmatig water nodig. Laat de kluit van de plant nooit volledig uitdrogen en zorg er ook voor dat deze niet doordrenkt raakt.

Voor mini kerststerren raden wij aan water te geven door middel van onderdompeling. Meer informatie over de juiste verzorging vind je in het artikel Mini kerststerren: cadeau-ideeën en verzorgingstips.