×

De verrassende variatie van de kerstster

Moderne poinsettiasoorten zijn zeer divers. Ze verschillen in kleur, groei, grootte en zelfs de vorm van hun bladeren. Laat je verrassen.

De meeste mensen zullen de kerstster meteen associëren met de middelgrote potplant die overal te koop is vanaf november. Dat is niet verrassend, aangezien 80% van de kerststerren die in Duitsland verkocht worden rood zijn. Toch is 20% van de kerststerren die verkocht worden niet rood, maar een andere kleur – en daar zijn er nogal wat van. Het kleurenpalet van deze prachtige sterren varieert van perzik, bordeaux, roomwit en zalmkleurig tot oranje, roze en verschillende soorten rood. Daarnaast zijn er ook talrijke tweekleurige variaties met aanlokkelijke kleurgradaties en stipjes en in verschillende maten en groeigewoonten. Deze gekweekte varianten hebben niet meer zo veel gemeen met de kerstster die in het wild groeit

De kerstster stamt uit de loofboom bossen van Mexico. Hier groet de plant wild als een struik die een hoogte van wel 5 meter kan bereiken. Kerststerren zijn populair geweest als kamerplanten sinds de jaren 50. Het was rond die tijd dat Duitse kwekers voor het eerst succesvol waren in het kweken van kort gesteelde, compacte potvarianten die konden overleven in verwarmde kamers.

Er is veel gebeurd sindsdien: het huidige assortiment bestaat uit zo’n 150 varianten met exotische namen zoals Autumn Leaves, Christmas Aurora, Christmas Beauty Nostalgia, Christmas Feelings Glitter, Ice Punch, Maxima, Mira White, Premium Ice Crystal, Premium Picasso, Primero Glitter, Princettia, Sigma en Titan. De variaties verschillen in kleur, groeigewoonte en bladvorm – welke gepunt, getand (zoals eikenbladeren) of soms zelfs gerimpeld kunnen zijn. Daarnaast zijn kerststerren beschikbaar in alle formaten, van “miniaturen” van een paar centimeter groot, tot de “normale” pot maat en struikjes, tot kleine bomen die zo groot worden als een hele meter. In vergelijking tot de eerdere varianten zijn de moderne kweeksels aanzienlijk veel sterker en minder gevoelig.

Tip: aan het begin van het kerstster seizoen eind oktober / begin november kunnen vele kerststerren overal bewonderd worden in tuincentra. Kassen zijn dan gevuld met kerststerren met vele kleuren. Tegen december, daarentegen, zijn zeldzamere kleuren zoals abrikoos of zalm, en speciale groeitypen zoals struikjes of kleine bomen, moeilijk te verkrijgen – zelfs in goed bevoorraadde, specialistische winkels.