×

Gebruik een champagneglas en laat ze opdrogen: Hoe je kerststerren goed water geeft – zes kneepjes uit het vak

Kerststerren zijn perfect als opvallende tafeldecoratie. Ontdek nieuwe decoratie-ideeën voor feestelijke tafels in bloei.

Kerststerren staan al jaren bovenaan de lijst van populairste bloeiende winterplanten. Of ze nu worden gebruikt voor moderne, kleurrijke displays of klassieke kerstdecoraties, je kan er de laatste weken van het jaar niet omheen. Om zo lang mogelijk van de plant te genieten, is het belangrijk dat hij op een lichte, warme plek staat, beschermd tegen de tocht. Als je ook nog deze zes toptips volgt, blijft jouw kerstster stralen. Deskundigen van Stars for Europe (SfE) vertellen je hier meer over.

1. Gebruik water op kamertemperatuur

De kerstster komt oorspronkelijk uit het tropische Mexico en houdt dus net zo min van koud water als van koude lucht. Na het vullen van een gieter kun je het water het beste even laten staan tot het op kamertemperatuur is.

2. Ze geven de voorkeur aan zacht water

Kerststerren houden niet van hard water. Regenwater is van nature zacht (weinig mineralen zoals kalk) en daarom perfect voor planten. Je kunt zacht water buiten opvangen om je kerststerren mee water te geven. In gebieden met hard drinkwater kun je het mineraalgehalte van leidingwater verlagen door het te koken of door het een dag te laten staan. Hierdoor slaan de mineralen die het water hard maken neer. Je kunt leidingwater ook mengen met gedestilleerd water of een waterfilter gebruiken.

Tip: Als je een wasdroger gebruikt, kunt je ook het water van het droogproces gebruiken om te hard water te verdunnen.

3. Geef pas water als de grond is opgedroogd

Kerststerren verdragen korte droogteperiodes veel beter dan voortdurend natte grond. Geef ze dus alleen water als de grond droog aanvoelt. Dit kun je controleren door je vinger in de grond te steken. Wanneer hij zelfs op een diepte van twee centimeter droog aanvoelt of als de pot verrassend licht is, heeft jouw kerstster water nodig. Laat de grond echter niet zo droog als stof worden en voorkom dat hij zo uitdroogt dat hij poederig aanvoelt.

4. Geef regelmatig maar met mate water - een champagneglas is perfect

De grond van een kerstster mag nooit helemaal doorweekt zijn. Het is beter om minder en vaker water te geven, dan in grote hoeveelheden. Voor een standaard kerstster in een pot van ongeveer 13 cm gebruik je ongeveer 100 milliliter water per keer, ongeveer zoveel als in een champagneglas past. Daarentegen heeft een mini-kerstster in een pot van 6 cm slechts een half borrelglaasje water nodig.

Een goede richtlijn voor planten van standaardformaat is om op deze manier elke twee tot drie dagen water te geven, hoewel mini-kerststerren vanwege het kleine volume van de grond wellicht dagelijks water nodig hebben. Als ze in een zeer warme kamer of in de buurt van een verwarming staan, is het wellicht ook nodig om vaker water te geven

5. Gooi overtollig water weg

Ongeveer 15 minuten na het water geven moet het overtollige water worden verwijderd uit de schotel of plantenbak waar de pot in staat, omdat kerststerren niet tegen te veel water kunnen. Als alternatief kun je de plant ook water geven vanaf de basis, door haar van de bodem te laten drinken.

Giet hiervoor water rechtstreeks in de schotel of buitenste plantenbak, plaats vervolgens de bloempot van de kerstster erin en wacht ongeveer 15 minuten tot de grond het water heeft opgenomen. Als het te snel gaat, voeg dan wat meer water toe. Als het waterniveau gedurende enkele minuten niet verandert, betekent dit dat de plant genoeg heeft gehad en dat het tijd is om het overtollige water weg te gooien.

6. Dompelen in plaats van gieten

Voor wie zich geen zorgen wil maken over regelmatig water geven, is de dompelmethode een goed alternatief. In dit geval wordt, wanneer de plant droog is, de hele kluit gedurende enkele minuten volledig ondergedompeld in water op kamertemperatuur. Daarvoor neemt je de plant in zijn standaardpot met drainagegaten en dompel je hem onder in een emmer of diepe gootsteen. Er zullen belletjes naar boven komen, wat aangeeft dat de grond water opneemt. Wanneer de belletjes vertragen en stoppen, betekent dit dat de kerstster genoeg heeft gehad.

Til de plant dan snel op, laat het water even weglopen en plaats de poinsettia terug in de buitenste plantenbak of schotel. Vergeet niet het overtollige water dat eruit sijpelt uiterlijk na 15 minuten te verwijderen. Met deze methode hoef je maar ongeveer één keer per week water te geven. Perfect dus wanneer je een paar dagen van huis bent!

no active widgets